Du har sikkert sett reklamene for Wix, Weebly, Site123 eller de andre. De inviterer deg til å bygge ditt eget nettsted, helt gratis. Det kan du godt gjøre.

Kanskje det vil fungere, kanskje ikke. Og er det da noe å tape?

Ja og nei. Når folk spør oss, sier vi gjerne vær så god. «Er du skeptisk til å betale noen for å bygge et nettsted og heller vil prøve selv, så bør du prøve.»
Flertallet kommer tilbake og ber om hjelp. Og da er de litt klokere.

Fordelene

Opplagt: Nettjenestene er gratis, og det er bra! Du få kanskje reklame på nettstedet ditt eller må tåle noen andre småtterier, men du betaler i hvert fall ikke direkte for nettstedet.

Uansett om du kommer helt i mål eller ikke: Det hjelper deg å tenke igjennom hva du trenger. Trolig får du også laget en struktur du kan bruke senere. I hvert fall et stykke på vei. Og du får skrevet tekster. Er du dyktig, kan de brukes senere.

Sist, men ikke minst: Du lærer en del om hva bygging av et nettsted innebærer.

Og det er absolutt mulig at du kommer i mål, får satt opp en fungerende nettsted og attpåtil lærer deg noe nytt på kjøpet. Bra!

Ulempene

Bortsett fra at selvbygd tar tid, både til å finne ut av ting, prøve og feile og selvfølgelig lage innholdet, kan du oppleve en eller flere av… ganske mye:

Gratis er ikke alltid gratis; selskapene må også tjene penger, og ofte må man betale etter hvert for ulike «premium»-løsninger som e-postkonti, bildelagring, overføring av nettsteder eller annet. Prisene er ofte altfor høye.

Annonser du ikke kan styre selv dukker opp på nettstedet ditt. Kanskje kan du betale deg bort fra det, kanskje ikke.

Låste data: Om du vil flytte nettstedet senere, risikerer du at dataene dine ikke kan eksporteres. Det betyr at flytting blir svært tidkrevende.
Nettstedet ditt kan også bli stengt, typisk uten at du får noen begrunnelse eller mulighet for å hente ut dataene dine.
Eller det mangler backup om noe går galt.
Resultatet bli uansett også at du mister adressen du har markedsført.

Løsningene ser fancy ut, og sidebygger-verktøyene har blitt stadig bedre. De vil likevel aldri bli så bra som de betalte løsningene. Og du risikerer å stange hodet i veggen; du oppdager etter hvert at du trenger en type funksjonalitet som de ikke kan gi deg.

Mange slike gratistjenester gir langsomme nettsteder, noe Google straffer.
Du deler billig (gratis) serverplass og linjer med mange andre, og selv om du kanskje får installere WordPress der, klarer ikke serveren å dra det. Folk som besøker adressen din, får bare se feilmeldinger eller ingen ting.

Du får oftest et uproft domene, som verksted.freeweb.com og tilsvarende e-postadresser (om de tilbyr e-post-service).
Flere av tilbyderne gir også nettsteder som ikke er responsive, altså som ikke fungerer på ulike skjermstørrelser.

I tillegg risikerer du – i hvert fall hos de mindre kjente – å bli offer for «link farming», å bli utsatt for malware, hacking, lite tillit hos brukerne dine, ingen eller dårlig kundeservice, ingen mulighet for å legge ut egne annonser, ingen eller dårlig tilgang på besøksstatistikk, mye spam, små muligheter for å oppdage døde lenker og en rekke andre tekniske begrensninger.

Dette ble en del, men… ulempene er mange.

Alternativet

Du kan sette opp et nettsted i WordPress (WP). Det er grunner til at det har blitt verdens mest populære publiseringssystem. (Pr juni 2019 driver WP ca 30 % av alle verdens nettsteder.)

Den enkleste måten å starte på, er hos wordpress.com, der du kan registrere deg med for eksempel kultnettsted.wordpress.com. Der lærer du mye om hvordan ting fungerer, før du (absolutt) bør skaffe deg ditt eget domene, med egen WP-installasjon på et webhotell.

Du kan finne billige webhotell (tilbydere av serverplass du kan leie), for eksempel ProISP (som vi sverger til), Domeneshop eller… mange andre.

Så kan du boltre deg i gratis designpakker og plugger og bygge nettstedet du har drømt om. Eller i hvert fall komme i gang. Hvis du har tid og lyst.

Mer om hvordan, skal vi komme tilbake til.

tips

Praktiske tips om innhold,
nettsteder, videoer
- og litt til

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen