Så viktig, men likevel blir det glemt selv av enkelte nettsnekkere: Selv store, flotte nettsteder må bygges først og fremst for bitte små skjermer.

nettsteder mobil in2it media - Webdesign Bærum«Responsivititet» eller responsiveness betyr enkelt og greit at en nettside tilpasser seg pent til ulike skjermstørrelser.

Prøv selv:

  • Leser du dette på en PC-skjerm: Dra hjørnet på nettleser-vinduet inn så det blir stadig smalere. Da ser du hvordan innholdet stabler seg om – hvis den er riktig laget.
  • Leser du dette på en mobil eller nettbrett, skal nettsiden – inkludert menyer, sidestolper og annet – fungere minst like bra som på en stor skjerm. Kanskje sidestolpen du ville se på en stor skjerm er borte; trolig ligger den under det andre innholdet.

Dette er nettstedets «respons» på skjermstørrelsen du bruker.

Mobil først

I tillegg – det er alltid noe i tillegg – vil et godt bygget nettsted gjøre mye du (helst) ikke ser. Den kan for eksempel servere mindre versjoner av bilder – fordi du jo ikke trenger å laste ned noe høyoppløst og dermed unødvendig tungt. Dét handler om at nettsiden skal åpne seg raskest mulig (og bruke minst mulig data). Igjen: Mobil først.

Som om det ikke var nok: Siden en del telefoner har svært høyoppløste skjermer – såkalte retina-skjermer – vil et riktig konstruert nettsted vise deg en liten, men høyoppløst versjon. Ellers ville jo bildet se loddent ut, og det vil vi vel ikke…?

Og for at nettsiden skal se fin ut i miniformat, må kanskje logoen, bilder, knapper eller tekst midtstilles på små skjermer mens de skal stå til venstre eller høyre på store. For eksempel.

Må bygges inn fra bunnen

Alt dette krever at den som skal bygge nettstedet vet hva han eller hun driver med. Typisk bygges det inn fra start, så «infrastrukturen» for å vise den ene eller den andre versjonen også etter hvert som nettstedet bygges ut.

Det handler om å vise et best mulig ansikt utad, og det ansiktet er som kjent nettstedet ditt.

(Om vi sørger for dette? Alltid.)

tips

Praktiske tips om innhold,
nettsteder, videoer
- og litt til

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Scroll to Top